O nas

Smo kmetija z nadaljšo tradicijo v naši vasi in sega preko 300 let v zgodovino, ko so naši predniki kmetovali popolnoma oklju in živalim prijazno.

Tudi v obdobju ki se ga zavedamo nismo nikoli proizvodnjo povečevali s pretirano uporabo sodobne kemije gnojenja in varstva rastlin. Tako nam prehod na ekološki način kmetovanja ni predstavljal nobenih težav in danes z veseljem ugotavljamo, da poteka naše delo na kmetijo enko kot v neokrnjeni davnini, le konja je zamenjal traktor.

Obdelujemo 20 ha kmetijskih zemljišč, od tega je 6 ha travnikov, kjer se pase naša goveja živina. Čreda obsega 12 krav rejnic in mlado živino – teleta, ki so skupaj s kravami vse do 8 meseca ko so godni za prodajo kot BIO teletina.

Na njivah pridelujemo žita: pšenica, pira, oves, ječmen, rž, kamut ter strne dosevke ajdo in proso, ki jih požanjem z lastnim starim kombajnom. Letos bomo dodali na seznam še krompir in koruzo. Kot kolobar se na njivah pojavlja tudi detelja, ki služi kot krma živalim in izboljšuje njivsko strukturo tal.

Žita vsa predelamo na domačem starodavnem mlinu na kamen v moke, zdrobe in kaše. Pečemo tudi kruh in ostale pekarske izdelke. Vse kar ne zapakiramo pokrmino živini in s tem zaključimo naravni krog na naši kmetiji.

Ukvarjamo se tudi z izdelavo sekancev in polen, ogrevamo se na lesno biomaso.

Naš cilj je doseči tudi certificirano proizvodnjo brezglutenskih izdelkov (proso, ajda in koruza) kot so moke, zdrobi in testenine.
Obenem je prisotna tudi ideja o učni kmetiji – muzej na prostem Skansen, ki pa je zaenkrat še v snovanju.